Merkez Bankası'ndan Yapılan Açıklamada 'Enflasyon Riski'ne Dikkat Çekildi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının özetinde enflasyon beklentilerinin artışıyla enflasyon üzerinde olası riskler vurgulandı.

Merkez Bankası: Belirli Hizmet Kalemlerinde Enflasyon Yüksek Seyrediyor

Merkez Bankası, yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında, belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğu açıkladı.

Özette Yer Alan Noktalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 25 Nisan 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini paylaştı. ÖZETTE ÖNE ÇIKANLAR raporunda şu ifadeler yer aldı: TCMB, makro finansal istikrarı korurken Makro ihtiyat, geniş çaplı bir önlem veya tedbirdir. Bu ihtiyat, büyük bir ölçek düşünülerek alınan tedbirlerin genelini ifade eder. Bu önlem, genellikle potansiyel risklerin minimize edilmesi veya önlenmesi amacıyla uygulanır. Makro ihtiyatın temel amacı, belirli bir durumu veya problemin etkilerini en aza indirgemektir. Bu nedenle, genelde geniş kapsamlı ve kapsayıcı önlemler alınarak potansiyel riskler veya sorunların önüne geçilmesi hedeflenir. politikaları sadeleştirmeye devam ediyor. Talebin mevcut seviyesi enflasyon üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Yurtiçi talepte denge sağlanması açısından düşük ve yüksek tutarlı tasarruf mevduatları arasındaki faiz farkı artıyor. 

Hizmet enflasyonundaki artış, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskısını sürdürüyor. Ücret artışları maliyetlere hızlı yansırken, talep yönlü etkiler zamanla belirsizliğini koruyor. Enflasyon beklentileri yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor. Kurul, fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyor. Öncü göstergeler nisan ayında enflasyon eğiliminde yavaşlamayı işaret ediyor. Ancak, enflasyon Raporu tahminlerin üstünde seyrediyor. Politika faizi sabit tutuluyor ancak yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileniyor. 

Sıkı para politikası enflasyonun düşüşünü sağlayana kadar sürecek. Enflasyonda bozulma olması durumunda sıkılaştırma ihtimali var. Yurt içi talep, reel TL değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelme enflasyonun düşmesine yardımcı olacak ve dezenflasyon ikinci yarıda görülecek.